10 pitanja za prodavca automobila

Kada kupujete polovni automobil, morate biti mnogo obazriviji nego kada kupujete novi automobil. Nov automobil nije korišćen, prvi ste vlasnik, imate garanciju i po pravilu sve bude u redu. Kada kupujete polovan automobil, tada niste sasvim sigurni na koji način je taj automobil održavao prethodni vlasnik, ili više vlasnika, u zavisnosti od toga koliko je taj automobil zapravo vlasnika imao. Ne znate koji su delovi u njega ugradjeni kada se popravljao, ne znate koliko pažljivo je svako njime rukovao, ne znate da li je nekada učestvovao u nekoj saobraćajnoj nezgodi, i slično. Sve to što ne znate možete skupo da platite ukoliko ne proverite sve informacije prilikom kupovine polovnog automobila.

Pre nego što se sastanete sa prodavcem automobila koji vas zanima, prikupite sve dostupne informacije iz više izvora, kao što su internet stranice, forumi, prijatelji, mehaničar, i slično. A sve što vas dodatno interesuje, slobodno pitajte prodavca koji vam automobil prezentuje. U nastavku možete pogledati spisak od 10 pitanja koja obavezno treba da postavite prodavcu, a vi ako se setite još nekog, dodajte na svoj spisak.

Da li automobil poseduje sve potrebne papire i sertifikate?

Ovo je vrlo važno da proverite, jer je bitno da automobil koji kupite bude sasvim legalan, kako biste izbegli potencijalne probleme koje možete imati ukoliko se ovo ne potvrdi. Automobil može prodati samo vlasnik ili ovlašćeno lice, koje poseduje pravni sertifikat o tome da ima ovlašćenje da automobil proda. Važno je i da se proveri da li se podaci na motoru, šasiji, slažu sa onim podacima koji su navedeni u dokumentaciji koja prati vozilo.

Koliko je vlasnika automobil imao?

Ovo može biti korisna informacija, prosto da znate da li je pre vas automobil vozila jedna ili više osoba, jer svako od nas na drugačiji način vodi računa o automobilima. Što je manji broj vlasnika, veća je verovatnoća da automobil bude očuvaniji, pouzdaniji.

Kada je poslednji put servisiran, i dokaz o tome?

Servisi automobila se moraju obavljati redovno, i o tome možete da tražite informacije i detaljnije podatke. Na servisu se mogu proveriti potencijalni nedostaci vozila i kvarovi, ukoliko ih je bilo.

Da li vaš mehaničar može da dodje da ga pogleda, i kada?

Ako imate svog mehaničara, ne bi bilo loše da i on krene sa vama, da pogleda automobil. Prosto, bolje se razume, zna na šta da obrati pažnji i može da vam ukaže na neke nelogičnosti koje možda vi sami ne biste primetili.

Da li i kada možete da organizujete probnu vožnju?

Probna vožnja može da bude vrlo značajna kada donosite odluku o kupovini automobila. Jeste da ne traje dugo, ali možete da procenite u kakvom je stanju automobil, da li je sve uredno, da nema nekih zvukova, poteškoća prilikom vožnje, i slično.

Koji su svi detaljni uslovi kupovine?

Obavezno se raspitajte o svim uslovima kupovine, jer vrlo često cena koju vidite za konkretan automobil nije finalna, već uključuje i dodatne troškove, koji svakako opterećuju vaš budžet. Proverite sve pre nego što pristupite kupovini, da kasnije ne biste imali problema.

Koliko se kreće cena registracije za automobil koji biste da kupite?

Pitanje registracije je značajno, jer odredjuje kasnije troškove koje ćete sigurno imati u vezi sa automobilom. Obavezna je jednom godišnje, a ako unapred znate da je registracija skupa, možete na vreme odustati od kupovine, da ne biste opteretili svoj budžet više nego što možete.

Koja sve dodatna oprema ide uz automobil?

Ovo dobro proverite, jer često uz polovan automobil ne ide dodatna oprema, ili je ona vrlo oskudna. To znači da ćete onda dodatno morati da plaćate za sve ono što biste želeli da u svoj automobil ugradite.

Da li postoje neke pogodnosti za plaćanje u gotovini?

Neki prodavci nude pogodnosti prilikom plaćanja automobila u gotovini, kao što je popust na cenu, odredjena oprema gratis, i slično, pa nije loše da se i o tome raspitate.
Ostala pitanja u vezi sa garancijom, servisom, rezervnim delovima, i slično?

I naravno, proverite sve ostalo što vam padne na pamet – da li automobil ima garanciju i koliko traje, da li postoji ovlašćeni servis, gde se mogu nabaviti rezervni delovi, i slično. Sve to proverite pre potpisivanja ugovora, kako biste bili mirni i mogli da uživate u novom automobilu.

Nadamo se da smo bar malo pomogli ovim smernicama za kupovinu polovnog automobila, jer zaista znamo koliko to može biti komplikovan i stresan posao.

Pozovite nas