Aktuelnosti iz automobilskog sveta

Automobilska industrija spada u svetske industrije koje se najbrže razvijaju, u kojoj se na godišnjem nivou vrši obrt milijardi i milijardi dolara i koja iz godine u godinu klijentima i korisnicima vozila nudi neponovljiva iskustva i pomeranje dostignutih granica. Svake godine proizvodjači automobilske industrije ponude svojim klijentima brojne novine u oblasti automobilizma, nove funkcionalnosti postojećih automobila, potpuno nove marke i vrste vozila, ali i brojne druge doživljaje, koji ovu industriju čine posebnom i jednom od najznačajnijih na svetu.

Ovogodišnji sajam automobila, izmedju ostalog, je pokazao da uvek ima dovoljno prostora za novitete, da uvek postoje kupci i za one najskuplje automobile, kao i da uvek ima interesenata koji će, ako ništa drugo, doći da pogledaju šta se to novo nudi na tržištu i da se fotografišu ispred onih automobila koje najverovatnije neće biti u prilici sebi da priušte. Inače, automobilska industrija je jedna od retkih industrija u kojoj je prilično razvijena i grana kupoprodaje polovnih modela vozila, a obrt kapitala u ovom domenu je na godišnjem nivou i nekoliko puta veći od mnogih drugih industrija, koje posluju na svetskom nivou.

Ono što je zanimljivo istaći od aktuelnosti za ovu godinu jeste značajniji prodor kompanije British Motors na tržište Srbije. I to pre svega kroz povećanje ponude dva modela – u pitanju su Jaguar i Land Rover. Ove marke automobila prilično su popularne u svetu, pa ne čudi veliko interesovanje za njih i na ovim prostorima. Osim starijih modela ovog proizvodjača, na tržištu se ove godine pojavljuje i najnoviji model – Jaguar E-Pace, na zadovoljstvo svih ljubitelja ovih automobila. Promocija je upriličena u prvom kvartalu 2018-te godine. U pitanju je vozilo koje se podvodi pod kategoriju kompaktnog SUV vozila, a imajući u vidu cenu novog vozila, smatra se da je u pitanju vrlo konkurentan model i na domaćem tržištu. Naravno, krajnja cena će zavisiti i od paketa dodatne opreme, ali svakako onaj ko odluči da kupi ovog lepotana sigurno će želeti da ga potpuno opremi, po svojim standardima, i da uživa u savršenoj vožnji.

Drugi interesantan automobil je svakako Land Rover, i to sa modelima Range Rover Evoque, Range Rover Evoque Cabrio i Range Rover Velar. Pravi ljubitelji Land Rovera znaju koliko je pažnje uloženo u izradu svakog modela, da svaki detalj izgleda savršeno, i oni to znaju da cene. Ove godine u prodaji se mogu naći i redizajnirani modeli nekih starijih verzija, ali za one koji prate dešavanja na tržištu auto industrije to svakako nije novost.

Ove godine, u Evropi je automobil Volvo XC40 proglašen automobilom godine, a ljubitelji četvorotočkaša i ovaj automobil su mogli videti na ovogodišnjem sajmu automobila u Beogradu. U pitanju je vrlo atraktivan model, odličnih performansi i prihvatljive cene za kategoriju vozila kojoj pripada.

Brojni modeli ovog proizvodjača sada se već mogu naći i u takozvanim outlet verzijama, tako da verujemo da svako od vas za sebe može da izabere ono što mu odgovara, u skladu sa cenovnim mogućnostima.

Ono što je bilo aktuelno početkom ove godine odnosilo se na informaciju u vezi sa Fordovim modelima odredjenih tipova automobila, koji su proizvedeni u poslednjih pet godina, a za tržište Evrope i Srbije. Pojavila se informacija da pojedina vozila Fordovih modela nisu bezbedna za vožnju, ali je Grand Motors, generalni zastupnih Fordovih vozila za ovaj deo tržišta, potvrdio da u tehničkom smislu vozila ne zahtevaju nikakve dodatne provere i da su sasvim bezbedna za korišćenje. U pitanju je broj od skoro milion i po vozila.

Što se Srbije tiče, proizvodnja automobila nije baš primarna delatnost privrede, ali postoje neke projekcije da u narednim godinama ova oblast može da se dodatno razvije i ostvari nešto veći udeo u ukupnom domaćem proizvodu Srbije. Automobili uvek privlače veliku pažnju javnosti, svejedno da li ste vozač ili ne. Svako želi da vozi najnoviji automobil, posebnih peformansi, specijalne boje, sa brojnim karakteristikama i specifičnostima.

Za većinu stanovnika Srbije neki skuplji modeli automobila i dalje su na nivou sanjarenja, ali za one koju mogu da ih priušte, mogu da budu ostvarenje snova. Do tada, dok svako od nas ne bude u mogućnosti da kupi automobil koji poželi, uvek možemo da se divimo novim modelima na sajmovima, izložbama ili posmatrajući ulice glavnog grada. Danas je automobil mnogo više od prevoznog sredstva, danas je automobil za mnoge od nas sve…

Pozovite nas