Deset koraka za kupovinu polovnog automobila

Prilikom kupovine polovnog automobila postoje velike šanse da na kraju ne budete zadovoljni. Iz tog razloga, kako bismo vam smanjili rizik kupovine, u nastavku vam navodimo 10 koraka za kupovinu polovnog automobila.

1. Definišite svoj budžet

Važno je da znate svoj limit, najpre u finansijskom smislu. Imate odredjenu količinu novca koju planirate da potrošite na kupovinu automobila i u tom rasponu gledajte modele automobila, odnosno ona vozila koja možete za raspoloživi novac kupiti. Nije logično da gledate vozilo marke Ferari ukoliko imate na raspolaganju 3 ili 5 hiljada evra za kupovinu, bez obzira koliko biste to zaista želeli.

2. Istraživanje modela

Ovo je takodje vrlo bitna stavka u procesu kupovine. Važno je da znate odlike svakog od modela koji su vam uži izbor za kupovinu (potrošnja goriva, dostupnost delova, veličina gepeka, mogućnosti nadogradnje nekih funkcionalnosti, i slično). A isto tako, na osnovu istraživanja modela vozila, možete da utvrdite koje su im slabe tačke i da tako procenite koji bi vam automobil najviše odgovarao, kada analizirate sve njegove prednosti i nedostatke.

3. Proverite forume

Ukoliko kupujete vozilo direktno od vlasnika, a ne preko dilera, proverite forume koji se bave automobilizmom. Ako je reč o pojedincu koji prodaje vozilo, najverovatnije ćete imati više prostora za pregovaranje i korigovanje cene, nego ako je u pitanju diler. Malo razgovora na forumu i prijateljskog obraćanja može da razvije veće odnose poverenja sa potencijalnim prodavcem vozila, tako da se trud može isplatiti. Isto tako, forum može biti vrlo korisno mesto za prikupljanje informacija o samim vozilima, o okvirnim cenam a po kojima se mogu kupiti ili prodati, o nekim potencijalnim nedostacima, i slično.

4. Obidjite lokalne prodavce vozila

Vrlo često kod lokalnih prodavaca možete da pronadjete zadovoljavajući izbor vozila, a veliki broj njih čak nudi i mogućnost zamene, pa odmah možete i svoj stari automobil prodati, doplatiti odredjeni iznos i kupiti neki drugi automobil koji vam je interesantan. Ono što je svakako prednost jeste da na licu mesta možete da pogledate vozilo koje se nudi, da povedete i svog mehaničara, da ga detaljnije pogleda. Najčešće se dogovori postižu odmah, iz vrlo korektne i brze isplate.

5. Saznajte sve što možete o vozilu

Sami opisi automobila koji se prodaju vam ne znače mnogo, najčešće tu ne dobijate mnogo informacija koje mogu da utiču na vašu finalnu odluku o kupovini ili prodaji.
Raspitajte se kod samih prodavaca, ali pre svega toga sami istražite informacije do kojih možete doći o vozilu koje vas zanima. Pozovite prijatelje, posetite internet sajtove koji su specijalizovani za automobilsku industriju, pregledajte stručne časopise, i slično. Svuda možete naći neku dodatnu informaciju koja vam može približiti karakteristike vozila o kome razmišljlate. To neka vam uvek bude jedna od najvažnijih stavki.

6. Nemojte pasti u iskušenje zbog dobre reklame

Vrlo često reklame za automobile, nove ili polovne, uključuju veliki broj efekata, neverovatne slike, zvukove od kojih se naježite, da vam na kraju sam automobil izgleda potpuno nestvarno i da nakon toga dobijete neobjašnjivu želju da ga kupite. Sve to stvarno lepo izgleda, ali nemojte da vas zavaraju svi ti efekti. Na kraju dana, vi ćete biti ti koji će kupiti automobil i koristiti ga odredjeno vreme. Mnogo važnije od svega jeste da li je pouzdan, funkcionalan, da li može da izdrži dugačka putovanja, da li mnogo troši, i slično.

7. Impulsivna kupovina nije vam prijatelj

Prilikom impulsivne kupovine vrlo često donesete odluke zbog kojih se posle kajete. Zato uvek budite smireni i staloženi, ne odustajte od svoje namere da kupite ono što ste zacrtali, onaj automobil koji ste dobro istražili i koji vam po svemu odgovara. Impulsivna kupovina nije rešenje u slučaju kada kupujete automobil, a vrlo često može da vas ponesu svetlucavost i lepota vozila za koja nemate dovoljno novca, ali se na kraju potrudite da ga nabavite.

8. Prilikom kupovine povedite svog mehaničara

Bez obzira na spoljašnjost automobila koji kupujete, na kraju vam je najvažnije kako rade njegovi unutrašnji delovi, motor pre svega. Važno je zbog toga da pogledate detaljno kako izgleda unutrašnjost automobila, a ukoliko niste dovoljno stručni da to vidite, obavezno povedite svog mehaničara da vam pomogne. Svaka agencija ili prodavnica koja se bavi prodajom i otkupom vozila ima svog mehaničara, ali da biste bili sasvim sigurni u pouzdanost provere, vaš mehaničar je nezamenljiv saputnik prilikom kupovine vozila.

9. Proverite vlasnika, ne samo automobil

Ukoliko automobil kupujete direktno od vlasnika, važno je da se i sa njim upoznate, da proverite o njemu što više informacija, jer je svaki automobil ogledalo svog vlasnika. Ako vam vlasnik ne uliva poverenje, ako niste sigurni da je dovoljno pažljivo postupao sa svojim vozilom, najbolje bi bilo da trenutno odustanete od kupovine ili da se potrudite da prikupite još neke informacije. Kupovina automobila zahteva odredjena ulaganja, koja često nisu mala, tako da budite obazrivi i saznajte što više možete o vlasniku i samom autu.

10. Budite spremni na to da kupovina auta zahteva odredjeno vreme

Kada kupujete automobil, pomirite se sa tim da morate uložiti dosta vremena u traženje, obilaženje, posmatranje, da morate da se raspitujete i prikupljate informacije, da uložite odredjeni napor kako biste za sebe našli najbolje rešenje. Možda vam to sada izgleda kao naporno, ali verujte da se na kraju isplati. Kada kupujete automobil, posvetite dovoljno vremena istraživanju i to će vam se svakako isplatiti. Jer kada kupujete vozilo, kupujete sredstvo koje ćete koristiti godinama, i zato je važno da bude pouzdano, provereno i kvalitetno.

Pozovite nas