Kupovina polovnog automobila

Kupovina polovnog automobila ne mora da bude veliki stres za vas, ne mora biti mnogo komplikovana, a mi smo se postarali da vam na jednom mestu ukažemo na neke bitne korake koje bi trebalo da pratite ukoliko želite da obavite uspešno kupovinu polovnog automobila.

1) Izaberite pravi automobil za vas – to u suštini znači da treba da izaberete ono što vam je potrebno, a ne ono o čemu sanjate. Svako od nas sanja da vozi Ferari, ali da li je zaista to ono što vam treba? I najvažnije, nešto što možete da održavate? Procenite svoje mogućnosti i želje, raspoloživi budžet i buduća ulaganja u automobil, pa na osnovu toga donesite racionalnu odluku. Nemojte se vezivati samo za jednu marku automobila, budite otvoreni za sve opcije. I imajte na umu da često ušteda prilikom kupovine rezultuje većim kasnijim ulaganjima, u smislu popravki, dorada automobila, i slično.

2) Detaljno se raspitajte – proverite recenzije automobila koji želite da kupite, na forumima možete da prikupite brojne informacije korisnika tog istog tipa automobila, brojni časopisi danas se bave tematikom automobilizma. Izvora je mnogo, na vama je samo da ih sve prikupite i objedinite.

3) Možete koristiti online kalkulator cene – prilikom kupovine, cena automobila je samo jedna od stavki koja utiče na vaš budžet. Vodite računa da ćete posle kupovine imati i troškove registracije, održavanja automobila, redovnog godišnjeg servisa, raspitajte se koliko se kreću cene rezervnih delova, i slično. Sve to treba da ukalkulišete priliko donošenja odluke, jer sve to u krajnjoj instanci ima uticaja na vaše ukupne finansije.

4) Definišite raspon cene koju možete da platite – kada gledate automobil, prvo raščistite sa sobom koliko zaista možete da platite i ne odustajte od svog budžeta. Imajte na umu da pored cene automobila, treba da platite i osiguranje, prenos vlasništva, možda registraciju, i ostalo. Ostavite dovoljno novca da i to pokrijete, kada kupite automobil.

5) Razmotrite opcije finansiranja kupovine – ako imate dovoljno uštedjevine, to je najbolja opcija prilikom kupovine automobila. Često prodavci daju i odredjene pogodnosti prilikom kupovine vozila za gotovinu. Medjutim, ukoliko to nije slučaj, uvek morate da imate spremne i druge opcije. Neke banke ne žele da finansiraju kupovinu polovnih automobila, zato uvek treba da imate u rukavu i alternativne opcije finansiranja.

6) Proverite više prodajnih mesta – nemojte na prvom mestu kupiti auto, bez obzira koliko vam se svideo i u svemu vam odgovara. Jer, vi ni ne znate da li i gde postoji još nešto, što će vam možda više odgovarati. Nemojte biti lenji, obidjite sve, da se kasnije ne biste kajali.

7) Pitajte što više – jedino tako možete da prikupite što više informacija, na osnovu kojih možete da donesete adekvatnu odluku o kupovini. Prodavci često daju ograničene informacije prilikom prodaje, zato vi tu treba da imate glavnu ulogu i da ih što više pitate o svemu što vas zanima.

8) Test vožnja je obavezna – nikada ne kupujte automobil bez test vožnje. Automobil možete da gledate danima, ali tek kada sednete u njega i provozate ga nekoliko minuta bar, možete da steknete pravi osećaj o automobilu i tome da li biste mogli da ga vozite u narednim godinama. Tako se možete uveriti i u to da li su kočnice u redu, da li se čuje neka buka u pozadini, kakve su funkcionalnosti vozila, i slično.

9) Ako možete, organizujte profesionalnu proveru automobila – povedite svog mehaničara kada kupujete automobil. Ako niste dovoljno stručni, mogu da vam promaknu neke važne informacije u vezi sa automobilom koji kupujete. Mehaničar, posebno ako imate nekoga od poverenja, može da vam ukaže na sve nedostatke vozila, da vam sugeriše na šta da obratite pažnju, šta da pitate.

10) Uporedite cene – i ovo nek vam bude obavezna stavka. Raspitajte se o cenama vozila iste kategorije, da biste znali koliki vam je raspon za pregovaranje. Ako nemate informacije koliko se inače cene za ovakva vozila kreću, možete ga vrlo lako pretplatiti.

11) Pregovarajte – uvek postoji mogućnost za pregovore, čak i kada vam prodavac definitivno kaže da je to njegova poslednja cena od koje ne odustaje. Napravite kompromise u segmentima koji vam nisu baš od velike važnosti, prihvatite neke sugestije prodavca, ali ne odustajte od onoga što vam je zasita bitno i od cene koju ste namerili da platite.

12) Proverite sve papire – pre nego što se kupovina započne, obavezno svu dokumentaciju detaljno proverite (a ako možete da konsultujete i nekog advokata ili drugo stručno lice, ne bi bilo na odmet).

13) Tražite izveštaj o istoriji vozila – ovo često ne poseduju svi prodavci, ali se može nabaviti, ukoliko su prethodni vlasnici bili revnosni. Danas postoji niz programa koji se ovim pitanjima bave, ali oni na našem tržištu nisu još uvek toliko zastupljeni, kao na razvijenijim tržištima.
14) Pregledajte svaku komponentu vozila – svaki pojedinačni deo automobila je važan, jer svi zajedno treba da omoguće funkcionisanje automobila. Ako samo jedan ne funkcioniše kako treba, to može biti potencijalni problem.

15) Verujte svom instinktu – ako vam se i pored svega čini da sa autom nešto nije kako treba, odustanite od kupovine. Nemojte ići protiv sebe, jer često vaš osećaj može biti ispravan i poštedeti vas brojnih problema i dodatnih troškova u vezi sa automobilom.

Pozovite nas