Kako da proverite polovan auto pre kupovine

Kada razmišljate o kupovini polovnog automobila, morate biti spremni na to da je potrebno da uložite mnogo vremena u prikupljanje informacija i traženje adekvatnog automobila, koji se uklapa u vaše želje, mogućnosti i stil života. Ukoliko se prvi put susrećete sa ovakvom situacijom, a niste sigurni šta biste i koga trebali da pitate pre kupovine, mi vam možemo pomoći. U nastavku imate neke osnovne smernice o tome šta biste i kako trebali da proverite u procesu kupovine polovnog automobila koji ste izabrali.

1) Kada gledate automobil, neka bude na zemlji, na ravnom. Na taj način možete videti da li je u ravnoteži, da li postoji neki deo automobila koji je spušten ili vam se čini da nije u redu.

2) Pregledajte farbu automobila, sva ulegnuća, rdju, ogrebotine, i slično. Na taj način možete da nagovestite da li je možda bilo nekih havarija sa automobilom ili su sitna oštećenja nastala kao posledica korišćenja u vožnji.

3) Obavezno pregledajte prtljažnik automobila, na osnovu njega takodje možete doneti brojne zaključke o autu.

4) Pogledajte ispod haube, za indikaciju nekih oštećenja, rdje i slično. To može biti pokazatelj da prethodni vlasnik nije adekvatno brinuo o vozilu, da je oštećeno, da postoje neke nejasnoće.

5) Sva creva ispod haube ne bi trebalo da imaju bilo kakve pukotine, da su mekana, ili oštećena.

6) Proverite tapacirung na sedištima, da li je nov, očuvan, da li ima nekih mrlja, pocepanih delova, i slično.

7) Proverite i klimu, ukoliko je automobil ima. Uključite je da vidite kako radi i raspitajte se o tome koja se rashladna tečnost koristi i koliko je dostupna u slobodnoj prodaji.

8) Pogledajte i merač kilometraže, da vidite koliko je automobil korišćen. Na ovaj način dobijate informacije o tome koliko je automobil zaista star. Neki prosek koji normalan vozač može da predje tokom godine jeste oko 10 do 15 hiljada kilometara. Kombinujte informacije o godini proizvodnje i predjenim kilometrima.

9) Vozilo testirajte pre nego što donesete odluku o kupovini. Na ovaj način, makar i kratkom vožnjom, možete mnogo saznati o automobilu, često više nego samo pukim posmatranjem.

10) Pregledajte istoriju servisa, tu možda možete pronaći neke dodatne informacije koje vam mogu biti od značaja.

11) Obavezno proverite kočnice na automobilu, to je najvažniji deo svakako. Važno je da utvrdite da li je potrebno jako pritisnuti da se zakoči, da li se osećaju neke vibracije kada pritisnete papučicu kočnice, da li čujete neke čudne zvuke, i slično. Ako ste iskusan vozač, znaćete da procenite da li nešto nije u redu sa kočionim sistemom auta.

12) Pregledajte motor, da li ima nekih curenja, oštećenja, neke korozije, i slično. Ukoliko vam ne izgleda očuvano, ako ima nekih mrlja, to može biti pokazatelj da će vam trebati majstor uskoro.

13) Otvorite poklopac za ulje. Ukoliko u unutrašnjosti postoje tragovi pene, onda odustanite od tog automobila. Ako se pojavljuje prljava, braon tečnost, to uglavnom ukazuje na curenje glave motora.

14) Izvucite šipku za merenje prenosa, tečnost koju vidite treba da bude roze ili crvene boje.

15) Pogledajte i gume, trebalo bi da budu ravnomerne i da potpuno odgovaraju vozilu. Ako postoji loše poravnanje, to može biti posledica dotrajalih komponenti auta ili nekih drugih oštećenja.

16) Ako u automobilu postoji kompjuter, onda ne bi bilo loše da pronadjete nekoga ko ima računar za proveru grešaka za taj tip automobila, jer se onda to vrlo jednostavno može proveriti.

17) Kod takvih automobila, sa kompjuterom, ukoliko nešto nije u redu, odmah se javi upozorenje prilikom stavljanja ključa u bravu. Pa obratite pažnju na takva upozorenja ako ih bude kada upalite auto.

18) Proverite sve funkcije auta u mirujućem stanju – sve senzore, svetla, radio, CD, i slično.

19) Ako budete u prilici, pogledajte i ispod automobila, najčešće se tu najpre reflektuju neke nepravilnosti.

20) Budite spremni na sve nepredvidjene okolnosti. Budite obazrivi prilikom posmatranja, detaljno se raspitajte o svemu i sve zapišite, kako ne biste kasnije razmišljali o tome da li ste sve lepo zapamtili.

Kupovina polovnog automobila danas ne mora da bude komplikovana, a mi smo se postarali da vam ovim jednostavnim koracima olakšamo što je više moguće.

Pozovite nas