Kupovina automobila

SAD jesu država koju karakteriše veliki godišnji promet u oblasti kupoprodaje polovnih vozila, a procenjuje se da je ukupna vrednost ove industrije preko 370 milijardi dolara. To je zapravo skoro polovina prometa na nivou ukupne auto industrije na teritoriji ove države. Čak statistika kaže da je 2005. godine u Americi prodato preko 44 miliona polovnih vozila, u poredjenju sa 17 miliona novih, što je više nego duplo veća cifra. Danas oko jedne trećine stanovnika SAD-a kupuje polovna vozila.

Vrednost automobilskog tržišta mnogo je veća u poredjenju sa brojnim drugim tržištima, a imajući u vidu da se jedan automobil može prodavati više puta, kada se sve uzme u obzir, u pitanju je veliki promet novca i veliki obrt vozila.

Ono što su osnovne preporuke prilikom kupovine polovnih automobila jeste da je potrebno pre svega razmotriti reputaciju maloprodavaca i agencija koje se bave otkupom i prodajom vozila, kako biste smanjili rizik loše kupovine. Takodje, važno je dobro se raspitati i istražiti karakteristike vozila, funkcionalnosti, potrošnju i slično, kako biste znali da li vam taj model i tip vozila u potpunosti odgovara, imajući u vidu vaše potrebe i ono za šta će vam vozilo služiti.

Razvoj interneta omogućio je veću dostupnost informacija, pre svega o cenama, ali i drugim karakteristikama polovnih vozila, tako da pre odluke o kupovini dobro bi bilo istražiti oglase, forume, sva mesta gde se mogu prikupiti potencijalno važne informacije u vezi sa vozilima koje planirate da kupite. Najbolje rešenje jeste da se prikupe informacije iz što više izvora, pa da se na osnovu toga donese odluka o kupovini.

Na cenu polovnog automobila može da utiče veliki broj faktora – trenutno opšte stanje automobila, broj predjenih kilometara, godina proizvodnje, stepen pohabanosti vozila, da li je bio delimično ili potpuno havarisan, i slično. Pored ovih faktora, postoje i brojni drugi, pre svega eksterni faktori, koji mogu uticati na odluku o kupovini ili prodaji vozila.

Na primer, kabrioleti će se više tražiti u toplijim krajevima, nego u hladnijim; kombi vozila mogu biti vrlo tražena u industrijiski razvijenim oblastima ili gradovima gde postoji veliki broj malog biznisa; džipovi mogu biti traženiji u ruralnim područijima, jer ima mnogo puteva koji nisu uredjeni.

Svi faktori se uzimaju u obzir prilikom odluke o kupoprodaji, a zatim i prilikom formiranja cene vozila. U pitanju je često vrlo subjektivan osećaj o tome koja je vrednost automobila koji se kupuje ili prodaje, ali u principu na osnovu posmatranja navedenih odlika može se doneti sud o nekoj opštoj, jedinstvenoj ceni, koja može biti prihvatljiva za sve učesnike u procesu kupovine polovnih automobila.

Kupovina automobila može biti važna odluka, jer je u pitanju nešto što se ne kupuje svakog dana, vrlo često svega nekoliko puta u toku života. I iz tog razloga je važno da se ovom procesu pristupi vrlo odgovorno i pažljivo.

Prilikom kupovine takodje treba razmotriti i to da ćete možda i vi automobil za koju godinu prodati. Poznati automobili, koji su na ceni kada se kupuju kao novi, vrlo često gube prilično na vrednosti kada se prodaju kao polovni. Isto tako, pojedini automobili imaju bolje performanse u gradskoj vožnji, pa ako ih vozite na otvorenom putu, možda neće biti toliko dobri kako ste očekivali.

Kada se kupuje polovni automobil, odmah morate imati na umu da je to već korišćen automobil i da postoji veća verovatnoća kvarova u poredjenju sa kupovinom novog vozila, jer opšte stanje automobila zavisi i od toga koliko je o njemu vodio računa prethodni vlasnik, ili prethodni vlasnici, ukoliko ih je bilo više.

Kupovina ili prodaja vozila je proces kome morate posvetiti dužnu pažnju, a ukoliko nemate dovoljno vremena da se tome posvetite ili ne želite da gubiti vreme na sve prethodno navedeno, možete kontaktirati nas. Mi uvek imamo za vas dobre ponude i uvek najbolje savete u vezi sa otkupom vozila. Kontaktirajte nas i poštedite sebe napora, jer mi znamo kako da vam pomognemo najbolje.

Pozovite nas