Otkup polovnih vozila

Najveći broj stanovnika Srbije se prilikom kupovine automobila ili nekog drugog vozila često odlučuje za kupovinu polovnog vozila, jer na taj način uz manja ulaganja može da dodje do pristojnog vozila za svoje potrebe.

Kupovinom polovnog automobila smanjuju se inicijalni troškovi posedovanja istog, posebno kada se ima u vidu da novi automobil samo u prvoj godini izgubi na vrednosti oko 40%.

S druge strane, imajući u vidu cene novih automobila, velikom broju stanovnika upravo iz tih razloga nisu dostupni. Zato je kupovina polovnih varijanti mnogo povoljniji izbor.

Upravo zbog činjenice da se kupuje već korišćeno vozilo, prilikom njegove kupovine ne treba žuriti, već pažljivo sve proveriti i detaljno se raspitati o svemu.

Najbolje je da povedete neko stručno lice sa sobom, koje zna da prepozna sve potencijalne nedostatke vozila, ali često i namerne zamke, koje prave vlasnici ili posrednici, kako bi vozilo prodali po većoj ceni.

Jedna od čestih stvari koja se dešava prilikom sredjivanja polovnog vozila za prodaju jeste vraćanje kilometraže, odnosno smanjivanje broja predjenih kilometara, kako bi vozilo dobilo na ceni.

Ova aktivnost je protivzakonita, a noviji automobili imaju brojne sisteme zaštite upravo zbog ovoga, kako se ne bi dogodilo da se smanjenom kilometražom potencijalni kupci dovedu u zabludu.

Ranije je bilo moguće zameniti registarske tablice dva automobila sličnih karakteristika, istog modela, boja i vrste, ali su danas za ovako nešto mogućnosti značajno smanjenje, posebno što se detaljno proveravaju i unutrašnji delovi vozila, broj motora, šasije, i slično.

Često se obavlja takozvani „kozmetički rad“ na automobilu, kako bi se maksimalno ulepšao, sredio, da bi na prvi pogled izgledao mnogo lepše, kvalitetnije, novije.

Zato, ako se odlučite za kupovinu polovnog automobila, onda bi trebalo da pratite neke osnovne korake, kako ne biste kasnije imali problema.

Prvo rešite pitanje budžeta. Kada utvrdite koliko novca želite da potrošite na polovni automobil, držite se toga.

Nemojte zbog nagovora vlasnika ili posrednika u prodaji platiti više od onoga što ste zacrtali, jer uvek morate računati na dodatne troškove prilikom kupovine polovnog vozila (da li je u pitanju registracija, sitne popravke, servis, i slično).

Takodje, ukoliko pozajmljujete novac za kupovinu, raspitajte se na više strana o uslovima, bez obzira da li je u pitanju kredit od banke ili pozajmica od prijatelja.

Proverite dobro sve troškove koje ćete imati u vezi sa pozajmicom, da se ne biste iznenadili kada dodje trenutak da je vratite.

Sledeći korak, kada rešite budžet, jeste istraživanje i prikupljanje informacija. Raspitajte se o cenama vozila koje kupujete, da proverite koliki je raspon vrednosti vozila koja se nude na tržištu.

Ovo je vrlo značajno, da biste znali da li ćete vozilo koje izaberete pretplatiti, ili dati realnu cenu za njega.

Pozovite više oglasa za prodaju automobila, pregledajte internet sajtove za prodaju, forume, i slično.

Što više informacija prikupite, lakše ćete doneti odluku o kupovini.

Pored toga, potrebno je da proverite i informacije o karakteristikama vozila koje biste da kupite.

Raspitajte se kod prijatelja, poznanika, kod svog mehaničara, kod onih za koje znate da poseduju isto ili slično vozilo koje biste želeli da kupite.

A kao značajan izvor informacija takodje može biti i internet, forumi, sajtovi koji se bave automobilizmom, i slično.

Sve informacije koje dobijete od vlasnika ili posrednika, uzmite sa dozom rezerve.

Kada kupujete automobil, vi na osnovu posmatranja i provere motora i ostalih delova donosite odluku.

Tada niste u mogućnosti da vidite automobil noću, na kiši, snegu, u različitim uslovima.

Zato se potrudite da pogledate automobil iz svih uglova, da detaljno utvrdite njegovo stanje, kako biste kasnije imali manje glavobolja.

Možete zamoliti vlasnika da vam pokaže potvrde o prethodno obavljenim servisima, možda račune o prethodnim popravkama, i slično.

Jer normalo je očekivati da se prilikom korišćenja vozila mora u njega ulagati, mora se popravljati, redovno servisirati, i slično.

Ako ne postoje nikakvi tragovi o tome, onda to može biti signal da nešto nije u redu.

Prilikom kupovine potrebno je da dobijete na uvid dokument o registraciji automobila, kako bi se proverile sve neophodne informacije, a ne samo do kada je registrovano vozilo.

To je pre svega važno radi utvrdjivanja ko je zaista vlasnik vozila. Servisiranje automobila je takodje vrlo važno.

Minimum jednom godišnje automobil mora biti servisiran, a o tome izdata potvrda vlasniku. Treba uporediti predjenu kilometražu u odnosu na onu iz zapisnika o servisu, neke karakteristike i specifičnosti ako su u njemu navedene.

Još jedna važna stavka jeste da proverite sve segmente bezbednosti automobila koji kupujete.

Posebno obratite pažnju na komplet ključeva, jer savremeni automobili često imaju vrlo specifične ključeve, pa je potrebno uvek imati u rezervi bar jedan.

Svi automobili se prave bar sa jednim dodatnim ključem, tako da uvek tražite sve ključeve.

Ukoliko nema rezervnih, raspitajte se ko snosi troškove pravljenja dodatnih ključeva, jer to može biti značajan trošak.

I obavezno zakažite test vožnju, jer jedino tako možete koliko toliko da proverite performanse automobila koji želite da kupite.

Na kraju, raspitajte se detaljno o uslovima kupovine, kao i svim troškovima koje treba da platite, da ne biste imali nekih iznenadjenja prilikom kupovine.

Pozovite nas